2018.05.02.

 

              Szja bevallás határideje

 

        Idén május 22.-e a határidő, sokan mégis  az utolsó pillanatra hagyják a személyi jövedelemadó bevallásukat, vagy a tervezet átnézését. Van, aki viszont alig várta, hogy a Nav a tervezet felrakja, és  összeegyeztethesse a saját bevallásával, főleg, akinek visszajárt a levont adóból.  Van, aki pedig nem is foglalkozik vele, mondván, a NAV megcsinálta helyette, ha nem is fogadja el a bevallás tervezetet, nyilatkozat híján az úgy is bevallásnak fog minősülni. De az e-szja tervezet még nem biztos, hogy egy olyan kész bevallás, ami jó is!

A tervezetet az tudja megnézni, aki rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, amit én nagyon javaslok, nem csak azért, mert nagyon sok ügyet lehet ezen keresztül intézni, de akár a biztosított, bejelentett jogviszonyunkra is ránézhetünk.

 

              De nézzük, miért kellene azért mégiscsak ránézni, és összevetni az adatokat.

 

  •         A Nav tervezete is lehet hibás, eltérhetnek az adatok, mindenféle képen egyeztessük le a            kifizetőtől kapott igazolások adatait a bevallási tervezetben szereplő adatokkal,

 

  •         Az adókedvezmények érvényesítéséhez szükséges adatok helyességét,

 

  •         Ha van egészségpénztári szolgáltatásokkal, vagy nyugdíjpénztári befizetések kapcsán     igénybe vehető adókedvezményekkel, érdemes ellenőrizni a bevallás adatainak               helyességét.

 

         A Nav csak azokból az adatokból tud dolgozni, amit az adatszolgáltatásra kötelezett teljesített is. Akinek valamilyen adókedvezménye van (családi adó,  súlyosan fogyatékossági kedvezmény, első házasok kedvezménye), annak a jövedelmében akkor veszi figyelembe a munkáltató az adóban, ha erről nyilatkozik. Ha viszont csúszik a nyilatkozat, akár egy hónappal, vagy év közben munkahelyet vált, vagy kezd a munkavállaló, nem biztos, hogy az év minden jogosult hónapjában lett figyelembe véve a kedvezmény, és visszajárhat a levont adóból.

 

       Családi adókedvezmény

 

       És még mindig a családi kedvezmény. Találkoztam olyan esettel is, amikor a 22 éves, dolgozó (nem felsőoktatási intézményben tanuló) gyermeket, maga a NAV a tervezetben figyelembe vett kedvezménybe beleszámíthatónak.  Az is előfordul, amikor a szülő elfelejt nyilatkozni év közben, hogy nem jogosult már a családi kedvezményre, mert idő közben elvégezte az iskolát a gyermeke, vagy nem tanul tovább, és nincs olyan körülmény, hogy a kedvezménybe számítana. Az is előfordul, hogy megváltozott a gyermek családi jogállása.

      Legyen bármi az oka, a lényeg, hogy a munkáltató továbbra is a kedvezmény figyelembevételével számfejti a bérét, és itt már visszafizetési kötelezettsége van az adózónak.

      További eset, amikor megosztják a szülők a családi kedvezmény összegét. Az egyik szülőnek még van akkora jövedelme, hogy még további jóváírást figyelembe vehetne, a másik szülőnek meg nincs akkora jövedelme, hogy igénybe tudja venni az összes jóváírást. Itt lehet akár a kedvezmény összegét forintra megosztani, azaz nem csak gyermekenként. Ezt függetlenül attól, hogy mit nyilatkozott a munkáltatónak év elején, van lehetőség korrigálni.

 

      És a legfontosabb, mit nem csinál meg helyettünk a NAV!

 

  •        Nem fogja magától jóváírni azokat az adójóváírásokat, amikről nem rendelkezünk!

 

  •         Ha van egyéb jövedelmünk, ami nem munkáltatótól származik, vagy ami után nem küldött            adatszolgáltatást a kifizető, az nincs benne az szja tervezetben, nekünk kell bevallani,

 

  •         Nem fogja kiutalni a visszajáró összeget, ha nem nyilatkozunk, hogy az kérjük, és hová         utalja ki,

 

  •        Nekünk kell rendelkezni az adó 1%-ról. Éljünk is vele, azon kevés helyzet, amikor mi        dönthetünk az adó forintjaink sorsáról. Nagyon sok szervezetnek lehet, hogy ez a legnagyobb bevétele.

 

        Mit nem lát a NAV?

 

       Persze, csak idő kérdése, hogy ne mindent, hiszen az informatikai adatbázisa folyamatosan tovább fejlesztett.  De ahogy fent említettem, vannak olyan jövedelmek, amik nem lesznek még benne a tervezetben. Például a nagy értékű ingóságból származó jövedelem, vagy az ingatlan eladásnál keletkezett jövedelem, egy ingatlan adásvétel adataihoz is hozzáférhet az adóhatóság. Nem érdemes tehát eltitkolni, ha ebből adófizetési kötelezettség keltezik (igaz, nem minden esetben). És az olyan ingatlan bérbeadásból származó jövedelem, ami után nem lett adatszolgáltatás beküldve a NAV-hoz.

      Ha van külföldről származó jövedelem, van, ahol csak szerepeltetni kell a bevallásban, de előfordulhat, hogy adófizetési kötelezettség is terheli (pl.: külföldi befektetés hozama, kamat, stb.).

      Aki bizonytalan, hogy elfogadható a bevallás tervezete, vagy kiegészítésre szorul, inkább forduljon szakemberhez. Akkor sincs veszve semmi, ha az elfogadott tervezet, vagy beküldött bevallás határideje után derül ki, hogy az hibás, vagy nem lett minden kedvezmény figyelembe véve. Van lehetőség önrevízióra, de érdemes átnézni időben a tervezetet.