Vállalkozás tőke nélkül ?

 

Nagyon különböző ok lehet, hogy ki, miért gondolja úgy, hogy vállalkozásra adja a fejét. Van aki már ebbe születik bele, így természetes, hogy ezt az életformát válassza, van aki csak szeretne a saját maga főnöke lenni, van aki a hobbiját szeretné munkává alakítani, és sokan vannak akik úgy gondolják, csak így lehet jó anyagi körülményt kialakítani. És vannak, akiket a kényszer visz rá!

Nos, mindegy, hogy miért is válasszuk, hiszen vannak előnyök és hátrányok, ezt mindenki maga mérlegeli. A gond akkor van, ha van a jó ötlet, vagy esetleg a kényszer visz rá minket, hogy belekezdjünk, de hiányzik a kezdő tőke.

 

   Vállalkozás indítása pénz nélkül?

 

 

Nos, lehet, hogy elkeserítő, de nagyon nehéz elindulni, hiszen egy minimális tőkére azért mindig szükség van, hacsak a cégalapítására gondolunk.

Viszont vegyük elő, hogy mink is van. Kezdő tőkére ne csak fizikálisan, mint pénzre gondoljunk. Lehet az valamilyen képesség, kapcsolat, szakmai tudás,  ingatlan, vagy egyéb dolog.

 

      Hiszen mindenkinek van valamije!

 

Most ne vegyük azokat a kényszervállalkozókat, akik burkolt munkaviszonyban vannak így foglalkoztatva, inkább azokat, akik egy teljesen új értéket próbálnak létrehozni.

Tudjuk, ha valaki földrajzilag olyan helyen lakik, hogy nehézkes a munkába jutás, vagy egyáltalán nincs a környéken munkalehetőség, netán a gyerekek, vagy gondozottól nem tud időben rugalmas munkát végezni, sokszor el kell gondolkodni, hogy neki kell kialakítani a munkahelyét.

És vannak a jó ötletek, a tehetség, amikor számolunk jobbra-balra, és úgy tűnik, hogy működőképes lenne a leendő vállalkozás, időben bele is kellene fogni, de nincs miből.

 

     Akkor jön az üzleti terv elkészítése!

 

Fontos leírni, hogy mink van, miben vagyunk jók. Körülbelül mennyi nyereséget hozna a vállalkozás, és mennyi idő, mire kezdene beindulni. Ez a legnehezebb, hiszen, ha ezt mindenki csípőből tudná, egyszerűbb lenne az elindulás.

 

     És a piackutatás se maradjon el

 

Ezért fontos a piackutatás, megnézni az igényeket, ha kell bújni az internetet, statisztikai adatokat, esetleg, ha jelen vagyunk a közösségi médiában, kérdőíveket is készíthetünk.

Ki kell alakítani egy marketing stratégiát, hogyan fogjuk a termékünk, szolgáltatásunk piacra dobni.

Itt már el lehet kezdeni reklámozni a terméket, vagy szolgáltatást, de figyelni arra, ha már összegben a nagy számú  eladásra kerül a sor, akkor bizony számlát is kell adni, és itt már kell a létező, bejegyzett vállalkozás, persze lehet előbb a vaterát is választani.

Vegyük számba, hogy kire számíthatunk. Van e a családba, aki akkor is helyt áll anyagilag, ha már a villanyszámlát sem tudjuk kifizetni. Lesz e társunk az üzletben, szükséges e felvenni alkalmazottat.

Ha olyan vállalkozásba kezdünk, amiben nincs meg az előírt képzettségünk, akkor számolni kell azzal, hogy az alkalmazott bérét, és közterheit bizony ki kell fizetni  sajátunkéval is.

Ezért fontos a piackutatás, megnézni az igényeket, ha kell bújni az internetet, statisztikai adatokat, esetleg, ha jelen vagyunk a közösségi médiában, kérdőíveket is készíthetünk. Le kell írni, hogy milyen állandó költségek lesznek havonta a vállalkozásban, ( bérek járulékai, adók, bérleti díj, rezsi, stb), és számítani kell egyéb költségre is, ami igaz csak alkalmanként jelenik meg a cég életében, de induláskor több ilyen is lehet.

 

      Egy kis marketing

 

Ki kell alakítani egy marketing stratégiát, hogyan fogjuk a termékünk, szolgáltatásunk piacra dobni.

Itt már el lehet kezdeni reklámozni a terméket, vagy szolgáltatást, de figyelni arra, ha már az eladásra kerül a sor, akkor bizony számlát is kell adni, és itt már kell a létező, bejegyzett vállalkozás.

Ezért fontos, hogy még mielőtt elszaladunk az ügyvédhez, már kész üzleti terv, induló marketing stratégiai megoldások legyenek, főleg ha még a tőkéből is alig van, hiszen itt a legfontosabb úgy indulni, hogy már a megalakuláskor biztos legyen, hogy lesz bevétel, mert a már megalakult vállalkozásban megjelennek az állandó költségek, gondolok a bér járulékokra, és pár hónap alatt összegyűlhet akár milliós tartozás a NAV felé!

Ha termékünk van, próbáljuk először csak ismerősöknek, vagy különböző portálokon értékesíteni, mert ha ez működő, és van rá kereslet, akkor lenne érdemes már vállalkozásként csinálni.

Ha szolgáltatásunk van, ezt is próbáljuk meg akár a közösségi média, vagy egyéb internetes portálokon hirdetni. Nagyon jó ötlet egy weboldal készítése, ahogy én is tettem, hiszen itt már szélesebb  látótérbe kerül a vállalkozás, és ezt is el lehet készíteni kis befektetéssel, egy olcsó tárhely választásával, így már akár 10.000.- forintból jelen lehetünk az interneten. Ha érdekel a táma, rengeteg helyen van információ  weboldalkészítés, keresőoptimalizálás témában, érdemes összehasonlítani a tartalmakat, és kiválasztani a számunkra releváns tudnivalót.

Vegyük számba, hogy kire számíthatunk. Van e a családba, aki akkor is helyt áll anyagilag, ha már a villanyszámlát sem tudjuk kifizetni. Lesz e társunk az üzletben, szükséges e felvenni alkalmazottat.

Ha olyan vállalkozásba kezdünk, amiben nincs meg az előírt képzettségünk, akkor számolni kell azzal, hogy az alkalmazott bérét, és közterheit bizony ki kell fizetni  sajátunkéval is.

Nagyon sok startup cég kezdi a semmiből, csak egy innovatív ötlettel, és jut el a nemzetközi piacra, de rengeteg munka, és lemondással jár, mire el tud jutni egy befektetőcsoporthoz ( nem mindenki jut el a szilíciumvölgyig), és évekig is eltarthat, mire sikeres lehet a cég.

 

    Összegezve:

 

  • próbáljunk ki, hogy eladható e a termékünk, van igény a szolgáltatásunkra, még azelőtt, hogy megalakulna a cég,
  • lehet üzlettársat, befektetőt bevonni, de csak akkor, ha tudjuk, hogy egy nagyobb volumenű és árbevételű üzletbe vágunk, ami nem csak minket tart el,
  • ha van a családban már vállalkozó akiben megbízunk, kezdetben fel is vehetné a tevékenységi körébe a mi tevékenységünket, vagy ha van akinek bejelentett  8 órás munkaviszonya van, esetleg ő is alakíthatná meg a céget, ami a havi járulékfizetés szempontjából lenne jó.
  • Nézzük át, milyen vállalkozási forma lenne számunkra megfelelő, erről pár szót  itt találhatsz.

 

Az utoló két megoldás fő szempontja a bizalom, hiszen ha a vállalkozás jövőjére gondolunk, ne a pereskedés, vagy egyéb nézeteltérések jogi úton való megoldása kerüljön előtérbe, hanem a folyamatos együttműködés, jó viszony jellemezze az üzleti életünket.