Vállalkozás indítása

 

Mielőtt belevágnánk a saját vállalkozás indításába, cégalapításba, érdemes előtte tájékozódni, hogy az elképzeléseinknek megfelelő cégformát válasszunk. Ebben segítség az egyéni vállalkozás, bt, kft-ről szóló bejegyzésem. Befolyásoló tényező az is, hogy mennyi tőkével tudunk elindulni, van e már piac,kereslet a termékünk, vagy szolgáltatásunkra.

        De milyen társasági formában végezzük a tevékenységet?

 

A kérdésre nem egyszerű a válasz, hiszen a vállalkozásoknak nem csak a társasági forma, hanem üzletvitelük, gazdálkodásuk, és anyagi lehetőségük szerinti sajátosságoknak megfelelően kell dönteni. A legtöbb cég működésének a célja olyan gazdálkodói tevékenység végzése, hogy a minél nagyobb profitot érjen el, és a fenti kérdés megválaszolásához gyakran szükséges a legfrissebb jogszabályi háttérnek utána nézni. Nem csak az adózás, a számvitel szabályainak kell megfelelni, de gyakran kérdés, hogy a tevékenység, amit a vállalkozás szeretne végezni, milyen szakképzettség, bejelentési kötelezettség, szükséges -e hatósági engedély, milyen előírás vonatkozik rá. Arra is gondoljunk, ha esetleg nem jönnek be a számításaink, egy egyéni vállalkozás megszüntetése sokkal egyszerűbb és kevésbé költséges, mint egy társas vállalkozást, ahol végelszámolás, felszámolási eljárás jöhet, ami a több százezer forintól lehet számolni.

 

        Üzleti terv

 

Egy vállalkozás indítása komoly üzleti tervezés, marketing előz meg. Ha van ötlet, hogy milyen tevékenység lesz a fő profil, fontos kidolgozni azt is, milyen finanszírozással lehet elindulni. Elég lesz e a pénzügyi forrás, ha még hónapokig nincs, vagy  esetleg a vártnál kevesebb bevétellel kell számolni. Utána kell járni az adózási, jogi háttérnek, azokat mérlegelve dönteni, és így elkészíteni az üzleti tervet. Van, akinek komoly piaci kutatómunka szükséges, hogy feltérképezze az általa kínált termék, vagy szolgáltatás iránti igényeket. De olyan is előfordul, hogy csak a meglévő üzleti kapcsolatokra tud valaki úgy vállalkozást építeni, hogy minden erőfeszítés nélkül, szinte egyből nyereséges az új cége.

Ma Magyarországon a társasági formakényszer miatt a cégek a közkereseti társaság (kkt), betéti társaság (bt), korlátolt felelősségű társaság (kft), vagy, mint részvénytársaság (rt) neve alatt működhetnek. Vannak olyan tevékenységek, amik formához kötötten lehet végezni, tehát leszűkíti a választás lehetőségeit. Példaként említve, pénzintézeti tevékenységet, banki, biztosítási tevékenységet, közraktári vagy koncesszió köteles tevékenységek bizonyos részét csak részvénytársasági formában lehet végezni.

Ugyanakkor a 2012.évi CXXXIV.tv.13.§.-ban megfogalmazva a dohánytermék kiskereskedelmére való jogosultság csak az egyéni vállalkozót, vagy olyan gazdasági társaságot hatalmaz fel, amelynek legalább egy természetes személy tagja korlátlan felelősséggel tartozik a társaság kötelezettségeiért. Az utóbbi társasági forma a kkt.,vagy bt..   Egyéni vállalkozást már egy rövid tanácsadással akár egy óra alatt létre lehet hozni. Ennek költsége átlag kb. 10.000.-forint, de aki maga is elboldogul a webes ügysegéd felületen, van ügyfélkapus regisztrációja, annak ingyenes. Vannak könyvelőirodák, akik, ha náluk könyveltet az ügyfél a jövőben, ugyancsak díjmentesen intézik.Ha gazdasági társaságot szeretnénk indítani, annak költsége már több tízezer forint is lehet.

     Milyen adózást válasszunk?

Kisebb cégeknél nem kötelező a könyvvizsgálat, és nem kell felügyelőbizottságot létrehozni , aminek elég sok adminisztrációs, és anyagi vonzata van.   Ami még fontos, hogy mielőtt választunk, hogy bt., vagy kft. legyen a társaság, gondoljuk át, hogy milyen adózási mód lenne nekünk a kedvezőbb. Ha esetleg nem éri el az éves bevételünk a nettó 8 millió forintot, mindjárt választhatjuk a kata adózási módot, de ezt az adózási lehetőséget kft. már nem választhatja. Van, aki a korlátolt felelősség miatt szeretne inkább kft.-t alapítani (a felelősségről itt olvashatsz.), mint bt., ahol a beltag felelőssége korlátlan is lehet. De egyre népszerűbb a Kiva adózás is, ami a nagyobb létszámot foglalkoztató cégeknek lehet optimális megoldás, és lehetőség van az év közben is áttérni.

Egyéni vállalkozó pedig az átalányadózást, vagy a a költségek tételes elszámolása szerint állapíthatja meg a személyi jövedelemadóját, valamint a katát is választhatja.

 

 

       Gazdasági társaság alapítása

 

Kft, Bt  alapításhoz mindenképpen ügyvéd, közjegyző, vagy jogtanácsos személy közreműködése, ellenjegyzése kell.  Igaz idéntől nem kell fizetni az egyszerűsített cégbírósági bejegyzésért( hagyományos bejegyzésért igen), de az ügyvéd cégformától függően 25.000.- tól 100.000.- ig is elkérhet. Itt is találhatunk kedvezőbb ajánlatot, ha igénybe veszünk székelyszolgálatot, könyvelési szolgálatot.

A létesítő okiratot közjegyzői közokiratba, vagy ügyvéd, jogtanácsos által készített magánokiratba kell foglalni. A társasági szerződésben a jogi betéti társaság (jogi személy) létesítésére irányuló akarat kifejezésén túl szükséges az alábbi adatokat is megadni:

  • a jogi személy nevét, székhelyét, telephelyét
  • a társaság célját vagy fő tevékenységét;
  • a betéti társaságot létesítő személy vagy személyek nevét, valamint azok lakóhelyét vagy székhelyét;
  • a jogi személy részére teljesítendő vagyoni hozzájárulásokat, azok értékét, továbbá a vagyon rendelkezésre bocsátásának módját és idejét; és
  • a jogi személy első vezető tisztségviselőjét.

Szükséges nyitni bankszámlát, és jöhet a könyvelő. Erről azért se feledkezzünk meg, mert a cégen belüli jogviszonytól függően lehet hogy már a megalakulástól változás bejelentőt kell küldeni a munkaviszony létesítéséről.

 2017.09.15.